Η Περιφέρεια Κρήτης ζητά από το Υπουργείο Υποδομών την ωρίμανση και υλοποίηση του έργου Αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού του ποταμού Ταυρωνίτη

 Η Περιφέρεια Κρήτης ζητά από το Υπουργείο Υποδομών την ωρίμανση και υλοποίηση του έργου Αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού του ποταμού Ταυρωνίτη

Συνάντηση για το μεγάλο έργο της Αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού του Ποταμού Ταυρωνίτη, είχε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή, τον Δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη και τον Δήμαρχο Κισάμου Γιώργο Μυλωνάκη.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021 στην Περιφέρεια Κρήτης, αποφασίστηκε ομόφωνα, να υποβληθεί αίτημα από τον Περιφερειάρχη Κρήτης προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα η ολοκλήρωση των μελετών και η κατασκευή του εμβληματικού αυτού έργου.

Το έργο με τίτλο «Έργα Αξιοποίησης του Υδατικού Δυναμικού του Ταυρωνίτη Ποταμού Π.Ε. Χανίων Κρήτης», αποτελεί με διαφορά το μεγαλύτερο σχεδιαζόμενο υδραυλικό έργο στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το οποίο μετά από αίτημα του Περιφερειάρχη Κρήτης, χαρακτηρίστηκε Εθνικού Επιπέδου, Ειδικό και Σημαντικό και εντάχθηκε στον προγραμματικό σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, το έργο θα εξυπηρετήσει αρδευτικούς σκοπούς για την άρδευση γεωργικών εκτάσεων μεγάλης απόδοσης, όπως η υψηλή ζώνη Πλατανιά και η Δυτική Κίσαμος. Θα εξοικονομήσει νερό για άλλες χρήσεις, όπως η ύδρευση οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία των εκτάσεων της λεκάνης απορροής του Ταυρωνίτη ποταμού. Επιπλέον έχει και σημαντική περιβαλλοντική διάσταση, με την ανάσχεση του φαινομένου ερημοποίησης λόγω υφαλμύρινσης των αντλούμενων υδάτων στα Φαλάσσαρνα, καθώς και την μείωση των πιέσεων σε σημαντικούς υπόγειους υδροφορείς, όπως αυτός του Κολενίου.

Αντρέας Σολανάκης

https://seliniotikespinelies.gr/

Δείτε επίσης

Pin It on Pinterest