Βολουδάκης στη Βουλή: Οι εργαζόμενοι του delivery δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.

 Βολουδάκης στη Βουλή: Οι εργαζόμενοι του delivery δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Σχετικά με την τοποθέτησή μου σήμερα στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής:
Δελτίο Τύπου
Βολουδάκης στη Βουλή: οι εργαζόμενοι του delivery δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Την ανάγκη να προστατεύονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στον τομέα της διανομής πακέτων (delivery) τόνισε ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.
Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η πρόταση οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δικαιώματα των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες.
Ο Μ.Βολουδάκης ανέφερε κατά την τοποθέτησή του, ότι το κρίσιμο ζήτημα σχετικά με την διαδεδομένη πλέον αυτή μορφή εργασίας, είναι σε ποιες περιπτώσεις πρόκειται για εξαρτημένη (μισθωτή) εργασία και σε ποιες για ελεύθερο επάγγελμα. Τόνισε μάλιστα ότι κατά κανόνα στην περίπτωση των εργαζομένων στη διανομή, η εργασία δεν είναι ελεύθερο επάγγελμα, είναι μισθωτή, και ανάλογα πρέπει να προστατεύεται ο εργαζόμενος όπως ο νόμος προβλέπει.
(Η διάκριση μεταξύ των επαγγελμάτων πρέπει να γίνεται γιατί ψηφιακές πλατφόρμες υπάρχουν για πολλές εργασίες, κάποιες εκ των οποίων αφορούν εξειδικευμένες και ακριβοπληρωμένες δουλειές όπως προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών κλπ).
O M.Βολουδάκης σημείωσε ότι για πρώτη φορά πρώτη φορά το 2021, με το νόμο 4808/2021 η πατρίδα μας απέκτησε νομοθεσία που ορίζει τα κριτήρια τα οποία πρέπει να πληρούνται σε μια σύμβαση παροχής υπηρεσιών, ώστε να θεωρηθεί ότι αυτή αφορά ανεξάρτητη σχέση εργασίας. Σε διαφορετική περίπτωση παρέχονται στον εργαζόμενο όλα τα δικαιώματα που έχει ο μισθωτός. Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που καθιέρωσαν σχετική νομοθεσία.
Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά ένα βήμα παραπέρα: στο προτεινόμενο σχέδιο οδηγίας, ορίζεται τεκμήριο εξαρτημένης εργασίας, το οποίο μάλιστα καλείται να αποδείξει ο εργοδότης, άρα αυξάνεται η δυνατότητα και ο βαθμός προστασίας των εργαζομένων.
Η Ελλάδα πρέπει κατά το Μ.Βολουδάκη να ακολουθήσει την τάση που δημιουργείται στην Ευρώπη και να προχωρήσει κι αυτή ένα βήμα παραπέρα, αξιοποιώντας και την εμπειρία του ν.4808/2021.
O Mανούσος Βολουδάκης στηλίτευσε ακόμη την ακραία υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ενώ επί τέσσερα και πλέον χρόνο δε βρήκε την ευκαιρία να νομοθετήσει την προστασία των εργαζομένων στις πλατφόρμες, επικρίνει σήμερα την κυβέρνηση η οποία πρώτη προέβη στη θεσμοθέτηση σχετικών διατάξεων.
Ο Χανιώτης βουλευτής κατέδειξε συγκεκριμένο σημείο του σχεδίου οδηγίας το οποίο επιδέχεται σημαντική βελτίωση: στο άρθρο 4 προβλέπονται πέντε κριτήρια βάσει των οποίων κρίνεται αν η εργασία είναι εξαρτημένη ή όχι. Αν συντρέχουν δυο από αυτά ταυτόχρονα, τότε η σύμβαση κρίνεται εξαρτημένης εργασίας. Όμως μεταξύ των πέντε κριτηρίων, άλλα είναι σημαντικά και άλλα όχι: κατά το Μ.Βολουδάκη, ένα από αυτά είναι το σημαντικότερο και πρέπει από μόνο του να αποτελεί κριτήριο για το αν η σχέση εργασίας είναι εξαρτημένη ή μη: το κατά πόσον ο εργοδότης παρεμβαίνει στην οργάνωση του χρόνου αυτού που παρέχει την υπηρεσία. Εφ’ όσον αυτό συμβαίνει η σχέση εργασίας είναι εξαρτημένη και πρέπει να προστατεύεται ως μισθωτή. Ο Μ.Βολουδάκης πρότεινε στον παριστάμενο αρμόδιο Υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου, να θέσει το ζήτημα αυτό στο Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας της Ε.Ε.

Αντρέας Σολανάκης

https://seliniotikespinelies.gr/

Δείτε επίσης

Pin It on Pinterest