Συνάντηση Στ. Πέτσα με Γ. Κουράκη για ζητήματα της Αυτοδιοίκησης

 Συνάντηση Στ. Πέτσα με Γ. Κουράκη για ζητήματα της Αυτοδιοίκησης

 Με τον  ΑνΥπουργό Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα, αρμόδιο για τα θέματα αυτοδιοίκησης συναντήθηκε την Παρασκευή 23 Απριλίου, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Γ. Κουράκης. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΣ κ. Μιχ. Σταυριανουδάκης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης όπου συζητήθηκαν τα γενικότερα θέματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση αλλά και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ της Κρήτης, ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» και ζήτησε από τον κ. Υπουργό να εξεταστεί η δυνατότητα ώστε ΟΛΟΙ οι Δήμοι του νησιού μας να εντάξουν νέα, σημαντικά έργα στο πρόγραμμα αυτό.

Ποια ζητήματα έθεσε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης

Επίσης ο κ. Κουράκης έθεσε τα ζητήματα της οικονομικής ενίσχυσης των ΟΤΑ που λόγω της πανδημίας υφίστανται σημαντική απώλεια εσόδων, της πρόσληψης προσωπικού σε κρίσιμες δημοτικές υπηρεσίες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης (όπως διοικητικές, οικονομικές, κοινωνικές και τεχνικές υπηρεσίες), καθώς και το θέμα της καθυστέρησης που υπάρχει στην τεχνική βοήθεια των Δήμων μέσω της ΕΕΤΑΑ και την ίδρυση γραφείων στην Κρήτη.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης ζήτησε ακόμη από τον κ. Υπουργό την επαναφορά της ρύθμισης για εξόφληση χρεών προς τους Δήμους και τις δημοτικές επιχειρήσεις έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις.

Ο Πρόεδρος  της ΠΕΔ Κρήτης αναφέρθηκε και στο μεγάλο ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών από τους Δήμους, όπου η εφαρμογή για πρώτη φορά φέτος του ΠΔ 71/2020 δημιουργεί σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους ΟΤΑ. Για το λόγο αυτό η ΠΕΔ Κρήτης έχει προτείνει είτε την αναστολή του ΠΔ, είτε την οικονομική ενίσχυση των Δήμων προκειμένου να είναι εφικτή η άμεση εκκίνηση των απαραίτητων διαγωνιστικών διαδικασιών.

Εκλογικός νόμος και νέες μεταρρυθμίσεις

Έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για τον νέο εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση που θα έρθει σύντομα για ψήφιση στη Βουλή, αλλά και για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση όπως ο διαχωρισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ των δυο αυτοδιοικητικών βαθμών και του κεντρικού κράτους, την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, την οικονομική ενδυνάμωση των ΟΤΑ και άλλα ζητήματα. Τέλος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για βελτίωση της καταστατικής θέσης των αιρετών.

 Ο Γ. Κουράκης τόνισε στον κ. Υπουργό ότι ο ουσιαστικός διάλογος για τα παραπάνω ζητήματα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να αναβαθμιστεί ουσιαστικά, και να αποκτήσει τον αναπτυξιακό και παραγωγικό ρόλο που έχουν ανάγκη οι πολίτες και οι τοπικές κοινωνίες.

Οι απαντήσεις του Στέλιου Πέτσα

Ο κ. Πέτσας αναφορικά με το «Αντ. Τρίτσης» επεσήμανε  στον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης ότι έχει υπόψη του, τη μέχρι σήμερα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο προηγούμενο πρόγραμμα «Φιλόδημος 1» και δεσμεύτηκε να δείξει την απαραίτητη ευελιξία για την ένταξη έργων των Δήμων της Κρήτης στο πρόγραμμα Τρίτσης.

Ο κ. Υπουργός για το ζήτημα της τεχνικής υποστήριξης της ΕΕΤΑΑ προς τους Δήμους ενημέρωσε τον κ. Κουράκη ότι θα υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την ίδρυση παραρτήματος-γραφείων της εταιρείας στην Κρήτη, ενώ ως προς το θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία για την εξεύρεση λύσης.

Στα ζητήματα της θεσμικής μεταρρύθμισης της αυτοδιοίκηση δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα και σε συνεργασία με τους φορείς της αυτοδιοίκησης θα ξεκινήσει ο διάλογος, ενώ διατύπωσε την άποψη ότι όλες οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται από το Κράτος προς τους ΟΤΑ θα πρέπει να συνοδεύονται και από τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων.

Τέλος ο κ. Κουράκης προσκάλεσε τον κ. Υπουργό  να επισκεφτεί την Κρήτη το επόμενο διάστημα προκειμένου να συζητηθούν από κοντά και από κοινού με τους αιρετούς του νησιού μας, τα ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους της Κρήτης και τον ευχαρίστησε για την  συνεργασία που είχαν.

Στην Κρήτη ο Υπουργός

Ο κ. Πέτσας αποδέχτηκε την πρόσκληση και δήλωσε ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα επισκεφτεί την Κρήτη, μετά από σχετική συνεννόηση και για τον καθορισμό της ημερομηνίας.

Τι δήλωσε για τη συνάντηση ο Γιάννης Κουράκης

Μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον κ. Πέτσα, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Σήμερα την ευκαιρία να θέσω στον κ. Πέτσα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΤΑ της Κρήτης την δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε.

Η τοπική αυτοδιοίκηση ανταποκρινόμενη στο ρόλο της στάθηκε αρωγός στους πολίτες καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα, αναλαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις στήριξης.

Σήμερα όμως, που ξεκινά η σταδιακή επαναφορά σε συνθήκες κανονικότητας, οι ΟΤΑ έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ την ουσιαστική στήριξη από πλευρά πολιτείας, ώστε να μπορέσουν να επιτελέσουν τον ρόλο τους.

Με την επίσκεψη του κ. Πέτσα στην Κρήτη, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε διεξοδικά όλα τα θέματα που απασχολούν  σήμερα την αυτοδιοίκηση του νησιού μας»

Αντρέας Σολανάκης

https://seliniotikespinelies.gr/

Δείτε επίσης

Pin It on Pinterest