Ο Μ.Βολουδάκης για την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά στα Χανιά

 Ο Μ.Βολουδάκης για την επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά στα Χανιά
Υποδεχθήκαμε σήμερα στα Χανιά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, συνοδευόμενο από το Γενικό Γραμματέα Κώστα Μπαγινέτα, και είχαμε ουσιαστική συζήτηση με όλους τους φορείς εκπροσώπησης του πρωτογενούς τομέα.
Από πλευράς μου επεσήμανα τα εξής:
– Η έκρηξη των τιμών λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και ζωοτροφών, δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για αγρότες και κτηνοτρόφους.
– Το πρόβλημα για την Κρήτη είναι μεγαλύτερο από ότι για την υπόλοιπη Ελλάδα, αφ’ενός λόγω του πρόσθετου κόστους μεταφοράς, αφ’ ετέρου λόγω του γεγονότος ότι στη σχετικά περιορισμένη αγορά μας δεν υπάρχει επαρκής ανταγωνισμός με αποτέλεσμα οι τιμές να οδηγούνται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
– Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στην αύξηση των τιμών καυσίμων και ηλεκτρικού, για να δημιουργήσουν μια πραγματικά πρωτόγνωρη κατάσταση.
– Δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ως τώρα δε δείχνει να αντιδρά επαρκώς και συντονισμένα στο πρόβλημα της ακρίβειας. Σε περίπτωση που αυτό συνεχισθεί θα πρέπει να σχεδιασθεί εκ νέου εθνική πολιτική για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος, ακόμα και εις βάρος της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων.
– Οι εξαγγελίες που έκανε ο Υπουργός (θα διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ στα ΜΜΕ) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και δίνουν μια πρώτη ανάσα. Στις λίγες εβδομάδες που βρίσκεται στη θέση του, ο Γιώργος Γεωργαντάς έχει ήδη δείξει ότι αντιλαμβάνεται τα προβλήματα, και ειδικότερα ότι προσεγγίζει θετικά τα προβλήματα της Κρήτης. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική πρόοδος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
– Σημειώνω ως ιδιαίτερα θετική (και χαρακτηριστική) την αναγνώριση από τον Υπουργό του γεγονότος ότι η διαβόητη πλέον ΚΥΑ του προκατόχου του σχετικά με τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων (Οκτώβριος 2021) ήταν άδικη, ενώ το γεγονός της αναδρομικότητας της ισχύος της, την καθιστά προβληματική και από νομικής πλευράς. Ο Υπουργός έχει ήδη εξαγγείλει πρώτες κινήσεις που διορθώνουν μέρος του λάθους, τουλάχιστον όσον αφορά τους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους. Αναμένουμε και τις επόμενες κινήσεις στη βάση των συζητήσεών μας, μέχρι τη διόρθωση όλων των συνεπειών της απαράδεκτης ΚΥΑ του Οκτωβρίου 2021.
Πέραν των ανωτέρω, είχαμε συζήτηση και για ειδικότερα ζητήματα που αφορούν το ελαιόλαδο, τα εσπεριδοειδή, τα κηπευτικά και τη μελισσοκομία. Θέσαμε σήμερα με τους εκπροσώπους των κλάδων αυτών τη βάση για περαιτέρω συνεργασία με μια πολιτική ηγεσία ΥΠΑΑΤ που ακούει την Κρήτη και αντιδρά θετικά.
Νωρίτερα ο Γιώργος Μπαουράκης μας παρουσίασε την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στο ΜΑΙΧ, ενώ είχαμε συζήτηση και με αγροσυνδικαλιστές συγκεντρωμένους έξω από το χώρο της συνάντησης.

Αντρέας Σολανάκης

https://seliniotikespinelies.gr/

Δείτε επίσης

Pin It on Pinterest