Ανεμβολίαστοι ώρα μηδέν – Από αύριο Δευτέρα …

 Ανεμβολίαστοι ώρα μηδέν – Από αύριο Δευτέρα …

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εφαρμογή των νέων μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό, με απαγορεύσεις που αφορούν κυρίως, αν όχι μόνο, τους ανεμβολίαστους.

Από αύριο, Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, ημέρα που ανοίγουν τα σχολεία, μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2022, οι ανεμβολίαστοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια νέα κανονικότητα, καθώς θα πρέπει να πληρώνουν για τη διενέργεια rapid test, προκειμένου να πάνε στη δουλειά τους και να έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης καθώς και χώρους άθλησης.

Νέο καθεστώς θα ισχύει και για τις μετακινήσεις προς όλους τους ηπειρωτικούς, αλλά και τους νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ, καθώς παύει να ισχύει η προϋπόθεση ενός απλού σελφ τεστ και πλέον θα χρειάζεται rapid ή μοριακό.

Από την άλλη πλευρά, όχημα για την ελεύθερη πρόσβαση παντού αποτελεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Με δηλωμένους τους φόβους για έξαρση κρουσμάτων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, λόγω και της λειτουργίας των σχολείων, ειδικοί και κυβέρνηση θεωρούν ότι η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων είναι κομβικής σημασίας ώστε να συγκρατηθεί η εξάπλωση του ιού και να αποφευχθεί τυχόν μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και ένα οριζόντιο lockdown.

Τι αλλάζει από Δευτέρα

Ειδικότερα, από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Μαρτίου: οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα υποβάλλονται σε ένα εργαστηριακό rapid test την εβδομάδα, το οποίο θα πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ ανά τεστ και θα δηλώνεται στο gov,gr.

Δύο rapid test την εβδομάδα προβλέπονται για όσους εργάζονται στον τομέα της εκπαίδευσης  όλων των βαθμίδων, στον τουρισμό και την εστίαση, αλλά και τους εργαζόμενους σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές, χορευτικές παραγωγές.

Ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.

Το εάν έχουν όντως κάνει το τεστ οι εργαζόμενοι θα αποδεικνύεται με την ψηφιακή βεβαίωση από το gov.gr και θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή COVID Free App από τον εργοδότη.

Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα.

Οι ανεμβολίαστοι φοιτητές θα κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή (10 ευρώ).

Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών θα κάνουν ένα εργαστηριακό rapid τεστ 48 ώρες πριν το ταξίδι, ενώ τα παιδιά 5 έως 12 ετών θα κάνουν self test.

Από τις 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test σε δημόσιες δομές. Οι ΚΟΜΥ θα μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο από εμβολιασμένους ή ανθρώπους με συμπτώματα.

Ιδιότυπο lockdown για ανεμβολίαστους

Οι ανεμβολίαστοι από την Δευτέρα τίθενται «υπό διωγμό», από κλειστούς χώρους διασκέδασης και χώρους άθλησης. Με βάση τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα:

  • Οι κλειστοί χώροι διασκέδασης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Οι κλειστοί χώροι θα λειτουργούν στο 100% της χωρητικότητάς τους.
  • Οι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι άθλησης θα είναι προσβάσιμοι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες μέχρι έξι μήνες πριν. Έλεγχος βεβαίωσης νόσησης ή εμβολιασμού θα γίνεται στην είσοδο του αθλητικού χώρου με την εφαρμογή covid free app.

Συνύπαρξη

Σε ότι αφορά τη… συνύπαρξη εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, αυτή απαιτεί για τους δεύτερους και πάλι να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν rapid ή μοριακό τεστ. Και αυτό γιατί:

  • Οι κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων είναι ανοιχτοί για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνουν έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης.
  • Τα κλειστά γυμναστήρια θα λειτουργούν για για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Έλεγχος θα γίνεται στην είσοδο της επιχείρησης.
  • Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης δικαιούται να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοί του είναι εμβολιασμένοι.
  • Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και τους εξωτερικούς χώρους υψηλής συνάθροισης θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για χρήση μάσκας.

Σαρωτικές αλλαγές στις μετακινήσεις

Από Δευτέρα τίθεται σε ισχύ νέο καθεστώς μετακινήσων προς όλους τους ηπειρωτικούς, αλλά και τους νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνα, τρένα και ΚΤΕΛ, καθώς παύει να ισχύει η προϋπόθεση ενός απλού σελφ τεστ και πλέον θα χρειάζεται rapid ή μοριακό.

Όπως ίσχυε για το ταξίδι με πλοία, πλέον και για το ταξίδι με  αεροπλάνα, τρένα, ΚΤΕΛ, χρειάζεται: Rapid test 48 ωρών, το οποίο κοστίζει 10 ευρώ και επιβαρύνει οικονομικά αποκλειστικά τον ταξιδιώτη.

Οι ανήλικοι από 4-11 ετών δύνανται να μετακινούνται και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) που παρέχεται δωρεάν από το κράτος ή αγοράζεται από φαρμακεία και πραγματοποιείται έως 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα άφιξης στον προορισμό τους.

Από τις παραπάνω υποχρεώσεις εξαιρούνται όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κοροναϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. Με τους εμβολιασμένους εξομοιώνονται και όσοι επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου.

Σε περίπτωση που δεν προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή η βεβαίωση νόσησης ή αρνητικού τεστ, ο επιβάτης δεν μπορεί να ταξιδέψει με το μεταφορικό μέσο. Επιπλέον, εφαρμόζονται όλες οι υπόλοιπες κυρώσεις της νομοθεσίας για τη μη συμμόρφωση σε μέτρα δημόσιας υγείας.

Για Μετρό, τραμ, λεωφορεία, τρόλεϊ η μετακίνηση γίνεται χωρίς τεστ αλλά με χρήση μάσκας.

https://www.in.gr/

 

Αντρέας Σολανάκης

https://seliniotikespinelies.gr/

Δείτε επίσης

Pin It on Pinterest