Θυρανοίξια Ι. Ναού στην ενορία Πλατάνου Κισσάμου

 Θυρανοίξια Ι. Ναού στην ενορία Πλατάνου Κισσάμου

Στην πύλη εισόδου καθ΄ οδόν προς τα γνωστά, ανά την οικουμένη για το κάλλος και την ομορφιά τους Φαλάσαρνα, στην Κίσαμο, στέκεται αγέρωχο (αιώνες τώρα) το παρεκκλήσιο των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, της Ενορίας Πλατάνου. Η ιστορία του Ναού μαρτυρείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας, καθώς ο ιερός αυτός Ναός κτίστηκε (στην αρχική του μορφή) από ευλαβή Χριστιανό της σκοτεινής εκείνης περιόδου, κατόπιν ενός συγκλονιστικού γεγονότος.

Στο πέρασμα των χρόνων ο Ναός υπέστη διάφορες μετατροπές και ανακαινίσεις έως ότου λάβει την σημερινή του μορφή. Τα θυρανοίξια τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.Αμφιλόχιος, ως και την πρώτη Θεία Λειτουργία. Ο Ποιμενάρχης μας κ. Αμφιλόχιος αναφέρθηκε στην ιστορία του Ναού, ευχαριστώντας τους κατά καιρούς διατελέσαντες Ιερείς, οι οποίοι συνέβαλαν εις την ανακαίνιση κάθε περιόδου, σημειώνοντας «Η σημερινή ημέρα για τον ευλογημένο αυτό τόπο, τον Πλάτανο και την Ι. Μητρόπολη μας στο σύνολο της και όχι μόνον, είναι ιστορικής σημασίας καθώς τελώντας τα θυρανοίξια του περικαλλούς ετούτου ι. παρεκκλησίου των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης επιβεβαιώνουμε την ταυτότητα και καταγωγή μας.

200 και πλέον έτη ο ιερός αυτός Ναός ευλογεί τον τόπο και αγιάζει τους ανθρώπους του· μαρτυρεί την ιστορία και την ευλάβεια του πιστού λαού του Θεού· δηλώνει τον προσανατολισμό μας και πιστοποιεί ότι αυτός ο λαός πορεύτηκε στην ιστορία του με γνώμονα και αλάνθαστο κριτήριο την πίστη του στον Άγιο Θεό. Ευχαριστιακά μνημονεύουμε όσους στο πέρασμα των χρόνων συνέβαλαν στην φροντίδα και, κατά περιόδους, ανακαινίσεις του Ναού. Τον κτήτορα μακαριστό Κωνσταντή, τους κατά καιρούς διατελέσαντες Εφημερίους, μακαριστούς: π. Ιωάννη Λουπασάκη και π. Χρήστο Λουπασάκη, τον μέχρι πρότινος Εφημέριο Αιδ. Πρωτ. π. Ιωάννη Στυλιανουδάκη δια την ποιμαντική μέριμνα και φροντίδα τους και για τον ιερό αυτό Ναό.

Στατικά προβλήματα είχαν καταστήσει τον Ναό μη προσβάσιμο και λειτουργικό. Ήρθε η ώρα όχι απλά να ανακαινιστεί, αλλά να εξωραϊστεί και καλλωπιστεί, με σεβασμό στην ιστορία του, τόσο ο Ναός, όσο και ο περιβάλλον χώρος από το περίσσευμα της αγάπης όλων εσάς, των δωρητών, χορηγών και ευεργετών του. Το όλο εγχείρημα και στις 2 αυτές πρόσφατες περιόδους ανακαινίσεως ξεπέρασε τις 100.000,00€. Προσφορές αγάπης, ευλάβειας, πίστης και φιλοτιμίας προσώπων του τόπου και ευρύτερα. Όλοι εσείς, επώνυμοι και ανώνυμοι, γνωστοί στην αγάπη του Θεού, συμβάλλατε στο να ζούμε σήμερα αυτή την μεγάλη πνευματική χαρά και ευφροσύνη· να ανοίξουν και πάλι οι θύρες, να μυρίσει θυμίαμα και προσευχή· να λειτουργεί ξανά ο Ναός.

Όλοι εσείς συντελείτε στο μικρό αλλά αληθινό αυτό θαύμα της σημερινής ημέρας και ιστορικού γεγονότος. Με πρωτεργάτη τον ακούραστο νέο Εφημέριο σας, Αιδ. π. Ελευθέριο Τατέλο, τον οποίο και πατρικώς ευχαριστούμε, συγχαίρουμε και επαινούμε δια τον κατ΄ επίγνωσιν ζήλο του, την πιστότητα και αφοσίωση του στην Εκκλησία και την ποιμαντική του μέριμνα και αγωνία, όπως εκφράζεται και δια του τρόπου αυτού. Ευχαριστίες αρμόζουν και εις τα κατά καιρούς διατελέσαντα Εκκλησιαστικά Συμβούλια. Αυτή την βαρύτιμη κληρονομιά της πίστης μας και των Αγίων μας ας παραδώσουμε στις επερχόμενες γενεές και η σημερινή ιστορική ημέρα του ανοίγματος του περικαλλούς ετούτου Ι. Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ας σηματοδοτήσει και το άνοιγμα των ψυχών και των καρδιών μας εις την χάρι και το έλεος του Θεού», κατέληξε ο Επίσκοπος μας ευχόμενος τα δέοντα εις τους εορτάζοντες.

Ο Καθηγούμενος της Ι.Μονής Παναγίας Χρυσοσκαλιτίσσης, Παν. Αρχ. κ.Αγαθάγγελος (Κουμαρτζάκης) μετείχε εκ μέρους του ι. κλήρου της Μητροπόλεως μας. Ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Γεώργιος Μυλώνακης, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων και άνθρωποι του τόπου, τηρουμένων των ισχυόντων της περιόδου, μετείχαν τόσο των θυρανοιξίων και του Εσπερινού που ακολούθησε, όσο και της πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

Αντρέας Σολανάκης

https://seliniotikespinelies.gr/

Δείτε επίσης

Pin It on Pinterest