Εκδήλωση για τη Μάχη της Κρήτης στο Μνημείο του Κερίτη, στον Αλικιανό, από τον Δήμο Πλατανιά και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

 Εκδήλωση για τη Μάχη της Κρήτης στο Μνημείο του Κερίτη, στον Αλικιανό, από τον Δήμο Πλατανιά  και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Ο Δήμος Πλατανιά, στο πλαίσιο των κεντρικών του εκδηλώσεων για την 80η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης, συνδιοργάνωσε, με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων,τελετή τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, στο Μνημείο Κερίτη, στον Αλικιανό. Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μηροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κκ Δαμασκηνό και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Ο Δήμαρχος Πλατανιά, Κος Μαλανδρακης Γιαννης στον χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων“…Εφαρμόζοντας τηνπρώτη ένοπλη παλλαϊκή εθνική αντίσταση εναντίον του Άξονα, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ρίχτηκαν σε έναν άνευ όρων αγώνα, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο. Αψήφησαν τον θάνατο, νίκησαν τον φόβο, περιφρόνησαν τον ισχυρό αντίπαλο. Το τίμημα για την τόλμη τους να αντισταθούν ήταν βαρύ: μαζικές εκτελέσεις, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε εδώ, στις όχθες του Κερίτη ποταμού, ολοκαυτώματα, ισοπέδωση πόλεων και χωριών. ….” Χαιρετισμό επίσης απηύθυναν ο Βουλευτής Χανίων κ. Διγαλάκης Βασίλης, ο οποίος, με αναφορά του σε κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη, τόνισε την ευθύνη να είσαι Κρητικός και ο Βουλευτής Χανίων κ. Βολουδάκης Μανουύσος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του σημείου που πραγματοποιείται η εκδήλωση.Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Ερατοσθένης Καψωμένος, ο οποίος στην ομιλία του συσχέτισε τη λαική μούσα, μέσα από τα ριζίτικα τραγούδια με την κοινή, ομόθυμη και όχι ευκαιριακή αντίσταση των Κρητικών.

Στην εκδήλωση επίσης παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, οι εκπρόσωποι των κρατών της Αυστραλίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Νέας Ζηλανδίας, οι Αντιδήμαρχοι Πλατανιά κ. Δημητρογιαννάκης Στέλιος, κ. Λουπάκη Ασπασία , κ. Καλαϊτζάκης Γιώργος και κ. Μπομπολάκης Χαρίτων, ο Προεδρος της ΔΕΥΑΒΑ κ. Μαυρογενης Ευτυχης, Δημοτικοί Σύμβουλοι Πλατανιά, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Πλατανιά κ. Ντουντουλάκης Μανόλης, ο Δήμαρχος Σφακίων κ. Χιωτάκης Μανούσος, οι Αντιδήμαρχοι Χανίων κ. Αλόγλου και Μιχαηλακης , Αποκορώνου κ. Κουκουράκης και Κισσάμου κ. Χαχλάκης. Επίσης παρεβρέθηκαν η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Μαλανδράκη Σοφία, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μανούσακας Βλαντάς Γιάννης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφερεια Κρήτης κ. Μαρκογιαννάκης Αλέξανδρος, εκπρόσωποι Στρατιωτικών Αρχών, της ΕΛΑΣ, των Ενόπλων Δυναμεων, Ενώσεων Αποστράτων και Εφέδρων Αξιωματικών, Αντιστασιακών Οργανώσεων, Τοπικών Φορέων, Σχολικών μοναδων, Συλλόγων και πολιτικών κομμάτων, καθώς και δημότες της περιοχής.Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απόδοση ριζίτικων τραγουδιών από μέλη της Ομοσπονδίασ Συλλόγων και Φορέων για το Ριζίτικο Τραγούδι. Στην εκδήλωση τηρήθηκε το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο και τα μέτρα προστασίας κατά του ιού COVID-19

Αντρέας Σολανάκης

https://seliniotikespinelies.gr/

Δείτε επίσης

Pin It on Pinterest